Idioterna i Nobelhallen

Åtta minuter och åtta sekunder har spelats av derbyt mellan Bik och Örebro när Örebros Niklas Lihagen faller ihop på isen.
Till synes livlös.
Sjukvårdaren Peter Carlsson och domaren (tillika ambulanssköterskan) Wolmer Edqvist konstaterar det allvarliga läget och börjar ge mun-till-mun respektive hjärt/lungräddning.
Hjärtat slår inte, ingen puls känns.

De har några få minuter på sig att rädda livet på Lihagen.
Då skriker delar av Bik-klacken ”Låt han dö, låt han dö”.
Det är så jävla huvudlöst IQ-befriat korkat att klockorna stannar.
Det är så ini helvete jävla fel, väck, hjärndött…vad du vill.

Man kan, naturligtvis, hålla på ett lag med en viss färg på tröjan.
Jag har inga problem med det.
Och man kan vilja att det laget ska vinna sina matcher.
Fortfarande inga problem.
Men redan när män i grupp – för det är ju alltid män – börjar skrika om hur mycket man hatar ett eller annat lag så är man långt utanför kartan.
Hat har aldrig på en idrottsarena att göra.
Idioterna som tror det borde inse att det faktiskt bara handlar om två lag som spelar en match på isen eller på planen.
Hat har inget där att göra.
Men den som är så jävla korkad att han kan skrika om sitt hat mot ett annat lag kan naturligtvis även vara så mentalt totaldammsugen att han kan skrika ”Låt han dö” när två personer på isen agerar för att rädda livet på en spelare.

Den typen av drägg har inget på en idrottsläktare att göra.
Den typen av idioter ska hålla sig jävligt långt borta från alla sådana sammanhang.
Och lämna arenorna fria för oss som älskar och tycker om.

Jag skäms.
Jag skäms till och med över att ha behövt lyssna till fanskapen.
Men tror naturligtvis inte att de gör det.
För att skämmas krävs ju, trots allt, hjärnceller.

13 Responses to “Idioterna i Nobelhallen”

  1. stina Says:

    Instämmer. Till 100%.
    Slamsug/sanera läktarna….

  2. Johnny Says:

    Hårda ord från Karlgren men ändå inte tillräckligt hårda. Här går man på Västkusten och skryter att man är Boforsare och så händer det här. Fy faan, säger jag.

  3. Karlgren Says:

    Krav på att ha högre IQ än skonummer för att få se hockey och fotboll?

  4. Sokrates Says:

    Sådan är mäniskan…tyvärr… suck…

  5. kenneth Says:

    Tänk om denna tråkiga händelse kunde leda till någon slags självsanering i klackarna! Att vi som säger oss älskar idrott, och föreningarnas ansvariga, talar om för krypen att den här typen av supporterbeteende inte accepteras. Face to face, gärna ihop med några av deras anhöriga så beteendet blir känt även i anhörigkretsen.

  6. Bengt O Says:

    Kan hålla med. Men jag har talat med en av de som skrek som säger att han ALDRIG mera kommer att ta den ramsan i sin mun. Bra det! Sedan har jag svårt – men säger inte att det var fel beroende på var jag befann mig – att instämma i att någon skrek under HLR. Har pratat med flera i klacken bl.a. klackledaren, som säger att man omedelbart från den ”organiserade” klacken försökte tysta ner de som skrek eftersom man fattade allvaret. Och man uppfattade där att man lyckades. Men i sak gör det ju ingen skillnad – jag liksom alla andra idrottsvänner avskyr hatramsorna. Läs gärna min (välkommenterade) krönika på svenska fans Boforssida.

  7. Dumsan Says:

    Tack Karlgren……håller med till 100%.

    Om nu den ”organiserade” klacken tystade ner de som skrek…då har ju de vetskap om vilka som skrek…..Vad görs åt dessa personer?????? Ska dom fortfarande få stå och skrika i klacken…..dom har ju svärtat ner hela Karlskoga och hockeyn.

  8. Lövet Says:

    Lite funderingar:
    …Ja detta tillhör väl de situationer där det inte krävs så mycket för att ”tycka rätt”.
    Självklart var det otroligt smaklöst med de ramsorna i den situationen. Självklart borde det vara så att inga supportrar någonsin ”hatade” motståndarlaget i sina ramsor.
    Självklart är det lätt att högljutt utkräva ansvar av klubben och supportrarna i dag – vem skulle våga/vilja/kunna argumentera mot?

    …men är det så självklart? All supporterkultur (Jag lämnar ”firmorna” utanför mina funderingar) handlar om att stötta laget med alla tillåtna medel. Till de ”tillåtna” har kommit att räknas psykningar: Vi minns t ex ”Houkkos Dildo” och andra mer eller mindre justa personliga påhopp på spelare; Vi kommer ihåg den av TK refererade reklamen med stringtrosor från ett Stockholmsderby och vi har alla hört ungefär lika många nedsättande ramsor om motståndarna som hejarramsor för det egna laget.

    Vi har väl alla hört ramsor som ”Bär ut liket” eller ”Köp en ny” – kanske framför allt i fotbollen – när spelare legat ner efter en tackling*. Syftet ä r ju knappast gott och inte minst det förstnämnda* är ju urbota smaklöst, men det handlar ju ytterligt sällan** om att man verkligen önskar att spelaren är allvarligt skadad. Man tar chansen till en ”tillåten” psykning.

    Problemet är att denna gång var det på allvar. I efterhand blir hela situationen förkastlig och då är det som sagt kanonlätt att skrika om ”Djur”, ”stäng av” och ”har inte på en idrottsarena att göra”. Men jag tycker nog inte att det var så enkelt***.

    Förhoppningsvis har ramsan fastnat långt ner i halsen på de som skrek – om inte annat så borde de inse att de bara förorsakat tonvis med mer problem för Bofors.

    *) Jag har lyckats bomma varianter som ”Låt’n dö” (och jag bommade söndagsmatchen så jag slapp se eländet).

    **) Jag tar därmed inte heller ställning om huruvida det skreks efter att alla borde insett allvaret eller inte. (Om det skedde så visar det väl mest att idioter finns överallt – även i Karlskoga.)

    ***) Jag tror inte att det är möjligt att få en supporter att begränsa sitt engagemang till att bara ”älska det egna laget”. Hela lagsportens idé handlar om rivalitet. I hockeyns fall t o m om regelrätt (och ofta regelvidrigt) våld. Självklart kommer primitiva känslor i svall. Det är hela spelets (och dess roll i samhällets) idé. Blundar man för det är man naiv.

    …Nåja. De som skrek trampade över – långt över – därom råder som sagt ingen tvekan!

  9. Suddegumman Says:

    Tyvärr är det inte bara idioterna som skrek som missat i bedömningen. När något sådant här händer så måste alla ansvariga som har någon slags befattning inom klubben, i det här fallet Stefan Bengtzing, Mats Boquist och supporterklubbens ordf (vet inte vem det är tyvärr men det vet säkert någon annan) omedelbart och offentligt be spelaren, hans familj och Örebro IK om ursäkt för sina supportrars uppträdande och om det finns möjlighet att identifiera dem stänga av dem för resten av säsongen (jag inbillar mig att de inte är så gamla och alla ska få en (1) andra chans därför så tycker jag att resten av säsongen räcker). Att säga att BIK inte står bakom budskapet är ju så jävla uppenbart att det kan ju vilken idiot som helst räkna ut men har man stake kombinerat med ödmjukhet så kan man rädda BIK’s och Karlskogas anseende genom en komplett och oreserverad ursäkt från alla med en position som kan räknas som ansvarig för BIK och BIK’s matcher och det spelar i det här fallet inte någon roll att dessa personer inte kunnat förhindra det som skedde. För som infödd Karlskoging så skäms jag enormt även om jag bara sett en enda match de senaste fem åren och som ledare inom klubben så måste det vara ännu värre och det ska m an gå ut med annars kommer såväl sportsverige och resten av landet tycka att vi är det mentalt borttappade hörnet av Värmland (vilket redan många tror efter den veka responsen från Degerfors IF när M Selmers bil saboterades, inte heller då så visade styrelse och ledning rejäl stake utan mumlade i skägget varefter man snabbt skickade in en ny tränare och fortsatte spela boll, det var ju det som var viktigast verkade det som).

  10. Glutt Says:

    Jag tror du har väldigt rätt, Lövet.

    De skyldiga skäms förmodligen så in i h-vete. Vi får glädjande nog säkert inte få höra ramsor av den typen i Nobelhallen igen på väldigt länge.

  11. Required Says:

    Höna av en fjäder säger jag, för det hade inte skrivits nämnvärt mycket om detta om han rest sig upp och burits av isen. Lika dåligt av ”klacken” för det…

  12. Required Says:

    Korrar mig själv, det skall givetvis inte stå ”och”. Rätt ord ska vara ”eller”.

  13. Katarina Granberg Says:

    Vart finns empatin, människosyn??!!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu