Var är tjejerna?

Den 26-27 mars avgörs tävlingen Wallenbergs fysikpris.
15 finalister från Sveriges gymnasieskolor gör, i den årligen återkommande tävlingen,  upp om vilka som ska få representera Sverige vid den så kallade fysikolympiaden, i år i Zagreb den 17-25 juli.

De 15 finalisterna som gör upp heter Niclas, Axel, Viktor, Martin, Sebastian, Filp, Yun-Hwan, Christoffer, Paul, Oscar, Viktor, Robert, Erik, Anton och Josef.
Den listan över förnamn borde få såväl landets fysiklärare som landets skolpolitiker att fundera en stund.

6 Responses to “Var är tjejerna?”

  1. Lövet Says:

    Jo inte minst som den rådande bilden är att pojkar är sämre i alla ämnen.
    Antagligen är detta resultatet av att tävlingen har en utformning som ensidigt gynnar pojkar – t ex genom att uppgifterna handlar om fysik och att man utgår från att det finns ett enda rätt svar.
    …som man skulle sagt på Södertörns Högskola.

  2. Lövet Says:

    Men låt oss vara allvarliga ett slag: Jag förstår ärligt talat inte ditt inlägg TK.
    Jag förutsätter ju att du följer debatten om skolan och är medveten om den rådande bilden av pojkarnas relativa misslyckanden i skolan och hur detta tillskrivs en ”manlig antipluggkultur” osv osv. Och att du är medveten om hur pojkars betyg under lång tid sjunkit jfrt med tjejernas.

    Om nu en fysiktävling med tydliga fysikuppgifter i (typ ”Räkna ut gränshastigheten för en fallskärmshoppare i frifall!” eller ”Vad blir ersättningsmotståndet för den här resistorkopplingen?” eller nåt sådant, visar sig just i år sortera ut enbart manliga finalister så beskriver väl det något av följande tre scenarion:

    1) Det är en personlig framgång för resp kille (just detta år)

    2) Det pekar – med svag statistisk relevans på att bilden av ”killar som kass” kanske inte är helt korrekt. Och med stark statistisk relevans på att den är helt fel för just dessa killar.

    3) Det pekar – med svag statistisk relevans på att bilden av att killarnumera blivit sämre än tjejer även i ämnen som fysik kanske inte är helt korrekt. Och med stark statistisk relevans på att den är helt fel för just dessa killar.

    …inget av detta är nåt att vara ledsen över – och det var du väl inte heller?

    …för det är väl inte så att det är mer ok med många pojkar som misslyckas än 15 pojkar som lyckas?

    …och i så fall så bör du fundera på v a d du egentligen menar med jämställdhet!

  3. Lövet Says:

    Ingen mer än jag som bryr mig om detta tydligen, men:

    Här kommer ett bra blogginlägg på temat killars misslyckande i skolan: http://korlingsord.se/?p=3491&cpage=1#comment-1523

  4. Stina Says:

    Har du läst DN idag?
    http://www.dn.se/opinion/debatt/skolamnet-historia-ar-en-strikt-manlig-angelagenhet-1.1048773 med den bakgrunden är det inte så konstigt att de heller inte finns med bland fysikprisfinalen…

  5. Lövet Says:

    Ja, det är strukturens fel förstås. Det är ju ett axiom – och nu även inom fysiken! För inte skall de här killarna tro att de lyckats av man annan anledning än att de är kvinnoförtryckare inte!

    Hur tycker du man skulle gjort med Arkimedes princip, Pythagoras triangel, Gallileos dialoger, Newtons äpple, Maxwells ekvationer, etc? Strukit dem ur läroplanen för att de inte är genusneutrala?

    Gravitationen som en del av patriarkatet typ?

  6. Lövet Says:

    För övrigt var hela den i artikeln redovisade forskningen rätt fånig. Historien är manlig sa feministen (vars världsbild säger att världen är uppbyggd på manlig överordning och kvinnlig underordning)…

    …No shit Sherlock. Aj fan! Han är ju man han också…

    … Surprising Miss Marple, menar jag!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu