Solsken.  Onsdagskväll.  Öltält with the famous Värmlandspojkarna, det band som tagit Teddybjörnen Fredriksson till nivåer där Lasse Berghagen skulle ha fått höjdskräck.
Mot Elfsborg är publiksiffran ett skämt.
Gränsen för godkänt låg vid 3.000.
Det är lite oroväckande att Degerfors IF låg så långt ifrån den nivån igår.

Matchen?
Ja, ska vi till att börja med konstatera – och dunka in det i skallen 28 gånger – att Degerfors hade Martin Broberg skadad och dessutom plockade ut Sebastian Karlsson, Mikael Nilsson, Tobias Solberg, Johan Bertilsson och Peter Samuelsson ur startelvan – och gjorde en helt klart mycket bra första halvlek mot allsvenska topplaget Elfsborg.
Läs det igen.
Den meningen tål att upprepas.

Degerfors inledde svagt. Framförallt hade Erik Nilsson det tungt första tio minuterna men sedan kom Degerfors in i matchen och när de första 45 minuterna var spelade hade Degerfors 4-2 i heta målchanser men bara 0-0 på tavlan.

I andra halvlek orkade inte Degerfors med.
Andreas Gunnarsson, som var lysande första halvlek, tog en tokutvisning genom en våldsam satsning tio meter in på offensiv planhalva när det inte fanns en anledning i världen till det.
Men.
Glöm inte att Gunnarsson innan dess gjorde en riktigt bra match mot allsvenskt toppmotstånd.

0-1 följdes av 0-2 på en mycket tveksam straff  – Elfsborgs spelare sökte så medvetet och tydligt straffen att man visste att han skulle ramla redan när han var fem meter från straffområdet, det var en 50/50-situation och hade inte domaren blåst straff hade inte en Elfsborgs-spelare protesterat.

Domaren var för övrigt inkonsekvent.
Utvisningen solklar, straffen 50/50 men med tanke på vad som gav Degerfors varning borde Elfsborg i vart fall ha fått en för knuffen med händerna vid sidlinjen i andra halvlek mot de Bruin – med linjedomaren 1,3 meter bort.
Till exempel.

I övrigt?
Johan Bertilsson är ingen inhoppare. Lika lite som han är en kantspelare.
Peter Samuelsson är heller ingen inhoppare.
Två som ska spela från start.
Jonas Bohlin (första målet) och Stellan Carlsson (för osnabb, för låg ”utväxling”) visade varför de är nummer två på sina positioner.

Men…Emil Berger.
Förra säsongen var jag skeptisk när Degerfors skrev ett nytt treårskontrakt med Tobias Solberg.
Jag var övertygad om att Emil Berger skulle slå ut Solberg ur startelvan 2010.
Men Solberg, många gånger hyfsad men inte mer 2009,  spelar som om fotboll skulle bli förbjudet i morgon.
Och Emil Berger har konkurrerat ut Sebastian Henriksson ur startelvan.

Och jag kan vara fånig men…varje gång jag ser Emil Berger vinna nickdueller – och det händer ett antal gånger varje match trots att alla andra är dubbelt så långa som honom – så ler jag brett.
Attityd.

I sin helhet…jag är imponerad av Degerfors säsong så här långt.
Mycket imponerad.

One Response to “2.194”

1. Manne Says:

Du är inte ensam om att vara imponerad :-) . Njuter varje sekund nere på Stora Valla och längtar redan vid slutsignalen till nästa match