Konkursen – nu kan det sägas

Det är, naturligtvis, inget snack om saken.
Allt ska alltid fram.
Och är man på ett sätt mot andra måste man vara på samma sätt mot sig själv.
Det kallas ryggrad.

Det gäller, inte minst, journalister.
Journalister är offentliga personer, jagar andra offentliga personer, vänder och vrider på allt och skriver sedan, förhoppningsvis, sanningen och inget annat än.
Då får man finna sig i att samma sak gäller en själv.
Även om väldigt många journalister är väldigt känsliga för sådant och inte tål en millimeter av kritik själva trots beredvillighet att själva mörda vem som helst i spalterna.

Så;
idag har jag varit i Örebro tingsrätt och blivit försatt i konkurs.
Det tog sex minuter.
Sex minuter i en mycket liten sal, i en förhandling ledd av en ung man, nåja…vi kan väl säga att livserfarenhetsmässigt hade han inte kunnat vara med i Mustaschkampen.
Om du förstår vad jag menar.

I vilket fall och emedan.
Skatteverket begärde mig i konkurs utifrån att jag är skyldig staten 266.956 kronor där 600 kr är en avgift för böter jag fick en sen natt i Laxå, 750 kr en felparkering jag inte riktigt vet var den kommer ifrån och resten skatter och moms.

Det är inte mycket att säga om det.
Skulden finns där och precis som tidigare skulder ska den betalas.
Förstås.
Ett par decennier av frilansande gör att jag vet att tillvaron även i ekonomiska termer är upp och ner, ett par skilsmässor har spätt på den insikten och de senaste två åren har i ett par omgångar varit kraftigt tuffa när stora uppdragsgivare lagt näsan i vädret.

Det hör inte så mycket till saken.
Jag har inte kunnat betala allt jag skulle ha betalat och det är en verklighet väldigt många av oss vet väldigt mycket om.
(Jag har, till exempel, ibland funderat över det här med betalningspåminnelser.
De måste vara det mest onödiga som finns.
Att man inte betalar en räkning beror ju i allmänhet inte på att man glömt bort den utan att man saknar pengar att betala den med).

Idag begärde jag åtta veckors respit i tingsrätten (vilket den kan bevilja) för att ett par projekt skulle hinna landa mer formellt och visa en väg ut ur skuldläget men fjunisen var inte med på de noterna.
Det är okej.
I de här lägena kan man endera lägga sig ned och dö eller kavla upp ärmarna – svårt i och för sig för en man som alltid bär kortärmat – och börja hantera, börja beta av, börja jobba på.
Vilket är precis vad jag gör.

I insikt om att man ska göra rätt för sig.
Och i insikt om att det även i fortsättningen är jag som ser mig själv i spegeln varje morgon.

6 Responses to “Konkursen – nu kan det sägas”

 1. Sonia Says:

  Du fixar det här. Det är jag säker på.

 2. Bo Levin Says:

  Jag hoppas du reder ut det hela. Äran har du i alla fall kvar. Jag vet precis hur det vara att frilansa, ingen dans på rosor precis.
  Bosse

 3. kenneth Says:

  Projekt på g? Kom igen nu!

 4. MAN Says:

  Kan inte låta bli att undra.”Inte betalt skatt” måste väl betyda att man använt pengar som inte var egna utan skulle gå till Öppna dagis,bibliotek, teatrar och andra lysen.Det är ju det som dom som ”cashar in” alltid ska göra.Hur var det nu ,sexigt att betala skatt.Men det förstås, det ska ju bara dom som cashar in göra

 5. K Says:

  Hoppas det inte var därför du samarbetade med skitjouranalisten Lindwall i helgen. Tycker du är en duktig journalist som fan, men vart lite ledsen när man såg dig beskriva vilken färg och vilka kläder prinsens tjej hade. Hovjournalist är inte riktigt den karlgren vi vill ha.
  Hoppas allt ordnar sig!

 6. Lövet Says:

  Äh vad fan… Alla mruvlar har väl bröjat med att skriva dödsrunor och TT-avskrifter. Lite fjäsk för kungahuset får väl vara ok även för en republikan om det handlar om att hålla näsan över vattenytan.

  …för övrigt så höll säkert TK noggrannare utkik på ofrälse Sophia än på lillprinsen!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu