Berger & Berger

Dagens ämne är, naturligtvis Berger & Berger.
Henrik och Emil.

Emil lämnar, biträdd av pappa Henrik, Degerfors IF för att gå som Bosmanfall och med fri transfer till Örebro SK.
Det finns, i sammanhanget, ett antal saker att konstatera.
Några av dem självklarheter.

Som att Örebro SK uppträtt klantarsligt kontra Degerfors IF genom att ta kontakt med spelaren tidigare än tillåtet och genom att, istället för att briefa DIF längs vägen,  låta DIF veta om övergången genom att göra den officiell på ÖSK:s hemsida.
Eller som att det naturligtvis är ett påstående tunnare än minimjölk när Berger & Berger hävdar att de ”trodde” att Emils kontrakt med DIF gick ut tidigare än vad det gör.
Det argumentet är lika lätt att genomskåda som Shpetim Hasanis tvåfotsdribblingar.

Men det finns fler självklarheter.
Som att Emil Berger har rätt att välja vilken ny klubb han vill och inte gjort något formellt fel i den här historien.
Eller att det, naturligtvis, inte är värre att han går till Örebro SK eller till Trelleborg eller Mjällby.
Det är bara inskränkthet att hävda – inskränkthet av det slag som odlas av samma människor som inbillar sig att hat har något på en fotbollsläktare att göra.

Och det finns åtminstone någon självklarhet ytterligare att slå fast.
Som att det är direkt skamligt när en person på Vulkanernas forum kallar Emils pappa för ”fyllot Henrik Berger” och inlägget, skrivet kl. 9.58 i morse, står när jag skriver detta fortfarande krav på Vulkanernas forum.
Eller när en annan skriver på samma forum att han ”rekommenderar familjen Berger att flytta till helvetet”, en tredje yrar om ”Judas” och en fjärde om att Emil Berger ”knullar oss fans överallt” medan en femte hävdar att de båda Berger ”står ju och hånar oss, spottar på oss samt våldtar vår kära klubb” och en sjätte lämnar det sansade förslaget att stryka DIF:s meste spelare, Henrik B, ur historieböckerna.

Låt mig säga direkt;
jag tycker att Emil Berger gör fel.
För hans egen karriärs skull hade det varit bättre att stanna denna säsong och, antagligen, en till i Degerfors IF, etablerad som ordinarie spelare i superettan i ett attraktivt och framgångsrikt lag.
Istället går han till ett Örebro SK där han inte tar plats i startelvan och som inte skulle ha värvat honom om han inte kunnat gå som Bosmanfall och därmed bara kosta småpengar – en chansning från ÖSK:s sida som inte behöver kosta särskilt mycket om den skulle gå åt helvete.

Jag tycker, alltså, att Emil Berger gör fel även om han bara ser till sin egen karriär och inget annat.
Att Emil Berger främst bryr sig om Emil Berger och att Henrik Berger gärna ger Degerfors IF ett tjuvnyp kan man tycka vad man vill om men i det här fallet resonerar båda kortsiktigt.
Det var, karriärmässigt, korkat av Emil B att lämna Degerfors för Väsby utan att få en minuts speltid i superettan och det är inte mer begåvat nu att gå till Örebro SK.
Varken Sixten Boström som tränare eller Örebro SK som man spelar och med den trupp man har känns som det ultimata laget för Berger.

Nu gör Emil Berger det i alla fall.
Och då får han göra det.
Vi lever i ett fritt land och endast de som själva är beredda att gå med på att för egen del inte få byta arbetsplats när de själva vill får klaga över detta.

Resten av säsongen?
Tja. Degerfors vill etablera sig i superettan, klara kontraktet denna säsong, bygga på sikt och ska naturligtvis göra det.
Erik Nilsson kliver in i ”Bertilsson-rollen” och får, kanske, ur sig allt det han har i sig.
Sebastian Henriksson återvänder till startelvan bredvid Solberg i den del som är ”2″ i 4-2-3-1-systemet.
Degerfors IF klarar utmärkt att säkra fortsatt spel i superettan med den numerären.
Problemen kommer, på allvar, först om dessutom Christoffer Wiktorsson försvinner under transferfönstret.
Tre luckor att täta känns som en för mycket.

Emil Berger?
Tja, igen. Pär Ericsson stängdes av Carlstad efter att ha sajnat en övergång som var ett pekfinger i ansiktet på klubben, lånades ut resten av säsongen till Degerfors och gick sedan till Gais.
En uthyrning resten av säsongen känns som en rimlig lösning även när det gäller Emil Berger.
Emil Berger har valt att inte vara en del av Degerfors IF:s fortsatta satsning.
Det har han all rätt att välja.
Men även det myntet har två sidor och den andra av det är, förstås, att Degerfors IF inte har någon anledning att kosta på honom en halv säsongs extra utbildning till någon annan klubbs glädje.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu