4 juni 2018

Läser Arbetet, den en-gång-i-veckan-tidning där jag själv gjorde min praktiktermin från journalisthögskolan. Då arbetarrörelsens stolthet på tidningssidan med ett mäktigt hus på Bergsgatan. Idag en veckotidning från LO men väl värd att läsa.
Dock;
”Idag har få sett röken av ett förstahandskontrakt”, skriver Zina Al-Dewany och hänvisar till sig själv som 90-talsfödd i en recension av Gudrun Schyman-biografin ”Det gäller livet”.
Jo.
Sant.
Om man är född i någon av våra tre stora städer men inte annars.
Konjunkturer kommer och går – Stockholms-centreringen och bristen på kunskap om en tillvaro utanför tullarna består.

I samma tidning;
Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen granskar thaimassagesalonger och nagelsalonger.
- På många av salongerna är det ren slavhandel som pågår, säger Conny Svensson från Skatteverket.
Det får fortgå, konstaterar de.
De som jobbar på nagelsalongerna är nästan uteslutande från Vietnam och har ett tillstånd som ”varaktigt boende” i Tjeckien.
Varför?
För att den som har ett tillstånd som ”varaktigt boende” i ett EU-land inte syns i någon statistik, inte kan ställa krav på löner i nivå med kollektivavtal eller att man ska ha en lön som man ska kunna försörja sig på vilket är ett krav om en människor som utanför EU ska få arbetstillstånd i Sverige.
Har man ett ”Tjeckien-papper” så kan man jobba 90 dagar i vilket EU-land som helst under vilka villkor som helst och vi har hittat ett modernt sätt att organisera slavliknande arbete.
Det är en vacker värld vi bygger.

Samma tidning;
Pappers har haft kongress och fackförbundet sade där nej till att man ska kunna bli medlem digitalt och sade nej till det ”av kostnadsskäl”.
Däremot beslutade man om en kampanj – Ung-20 – som ska få fler unga att gå med i facket via en tredagarsfest i Stockholm.
Projektet har en budget på 37 miljoner kr.
Det är även en underlig värld vi bygger.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu