5 augusti 2018 – dagens lögn från Sverige”demokraterna”

Man måste naturligtvis förstå Sverige”demokraterna”.
Att köra ut alla lögner eller vilseledande påstående av lurendrejerikaraktär på en och samma dag förtar ju effekten lite.
Dagens variant hämtad ur SD:s 2.0-variant av tysk 30-talspropaganda, den ”avslöjande” filmen om Socialdemokraterna, är att basunera ut att ”Socialdemokraterna nominerade Adolf Hitler till Nobels fredspris 1939”.
Det gjorde man naturligtvis inte.
Men påståendet har förekommit, för säkerhets skull med färgglad bild och ram, i ett antal upplagor här på Facebook under dagen.
Trots att Sverige”demokraterna” naturligtvis vet att de ljuger.
Så här var det i den riktiga verkligheten;
några socialdemokrater ville 1939 nominera Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain (du vet ”peace in our time”) till fredspriset men socialdemokratiske riksdagsledamoten Erik Brandt var motståndare till idén.
Brandt, stark antifascist, föreslog då Adolf Hitler till fredspriset som en uttalad ”satirisk kritik” mot idén om Chamberlain som pristagare.
Brandt upptäckte dock snabbt att få förstod hans ironi och drog tillbaka förslaget redan efter fem dagar.
Alltså; ”Socialdemokraterna” har aldrig nominerat Hitler till fredspriset.
En socialdemokrat har gjort det för att vara ironisk och sedan snabbt dragit tillbaka förslaget när folk trodde han menade allvar.
Fakta om det framgår av den officiella hemsidan för Nobelpriset på den sida jag här länkar till. Men det står en bit ner – under rubriken ”Nominated but not awarded” – så järnrören chansade väl på att ingen skulle orka läsa så långt…

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/facts/peace

Tags:

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu