9 augusti 2018 – När trollen fegar ur

Hej A, f d Facebook-vän!

Vi får visst ta det så här istället.
Jag skrev på din sida för en liten stund sedan efter att ha noterat i mitt flöde att du länkade till en av alla de högerextrema lögnsajter som förorenar internet.
Hur du reagerade får jag ju inte veta. Några minuter efter att jag påpekat lögnen hade du strukit mig och blockerat mig från att ta del av ditt flöde.

Dagens lögn, som du vidarebefordrade, är att regeringen tänker ändra i grundlagarna för att förbjuda oss att skriva om kriminella invandrare, och göra det redan till 1 januari 2019.
Det var en ovanligt klumpig lögn som skulle ta ungefär 20 sekunder att kolla, genomskåda och avfärda och därför undrade jag varför du inte gjorde det istället för att fortsätta sprida lögner.
Jag antog ju att du inte ville sprida lögner medvetet – även om de översta posterna i ditt flöde var andra typer av hitte-på-nyheter från trollens sajter.

I vilket fall.
Regeringen kan ju inte ändra grundlagar, vet du.
Regeringen kan, faktiskt, inte ändra några lagar alls.
Det kan bara riksdagen, som stiftar lagar i Sverige, göra.
Och när det gäller grundlagar kan inte ens riksdagen göra det utan att fråga folket. En ändring i en grundlag måste genomföras via två riksdagsbeslut med ett riksdagsval mellan de två besluten så att folket får ta ställning i frågan.

Det hade du också kunnat kolla och sluppit sprida lögner.
Om du velat.
Men din åtgärd blev som den religiösa damen som fick höra att något hon inte gillade stod i hennes bibel och protesterade högljutt. När den som påstod det pekade på sidan där det faktiskt stod så rev damen ur sidan och sade triumferande ”Det står inte i min bibel”.

Men så är det.
Jag måste berätta något tråkigt, Anders.
De lögner du sprider blir inte mer sanna för att du hindrar människor att påpeka att de är lögner.
Sanningen segrar alltid till sist. Och att troll spricker när de kommer ut i ljuset är faktiskt inte bara snack…

Tags:

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu