6 september 2018 – Astrid, Jacob och vi andra

Att vara journalist är ett privilegium. Och det är inte bara för att man inte behöver jobba.
Som denna torsdag eftermiddag.
Malin Billing berättar om sin mormor och konstaterar att alla har en relation till henne.
Det har hon rätt i.
Malins mormor hette Astrid Lindgren, för övrigt den tredje största svenska artisten på Spotify idag om vi ska ge henne ett nutida mått.
Det gör vi inte här på Regeringsgatan.
Istället läser Malin ett brev Astrid skrev till Natur och kultur och Astrids rader får oss att skratta, le mot varandra och då tänker jag att det var ju det Astrid Lindgren gjorde.
Fick oss att se och le, le mot varandra, alstras av varandras leenden och växa i varandras ögon.
Det är en fantastisk inspiration.
Sedan kommer miljardären Jacob Wallenberg, till fots och med keps på huvudet och i sällskap med en kvinna han språkar med längs vägen.
Han påminner, en stund in i samtalet, om att när Investor firade 100 år och gav ut en bok hade man på omslaget ett citat från gamle Marcus Wallenberg från 1946 då han skrev till sin bror ”Att skifta från det gamla till det som kommer är den enda tradition värd att bevara”.
Han har just lämnat SAS-styrelsen efter 17 år där och talar om hur och varför flygbolaget kom till.
- Det kom till för att hjälpa företagen, för att hjälpa dem ut i världen vilket vi svenskar ju är så oerhört beroende av, påminner han.
Sedan tar han sin papperskasse, tar på sig kepsen igen och kliver iväg, går mot Kungsträdgården utan vare sig tjänstebil eller livvakter i sikte.
Att sedan Anna Maria Corazza Bildt sitter i en fåtölj i hotellfoajén med benen uppdragna under sig och att jag är nära att krocka med Alexandra Pascalidou när hon kommer och drar en väska efter sig på Stockholm C känns bara naturligt en dag som den här.
För det är en dag då Sverige återigen känns som ett fantastiskt land att leva i.
Och som ett land jag vill ska vara detsamma även efter den söndag där valet ju, bland annat, handlar om huruvida vi ska fortsätta växa i varandras ögon eller ej och om vi ska fortsätta förstå hur oerhört beroende av världen vi är eller försöka bygga en vallgrav längs gränserna.
Jag vet vad jag vill.

Tags:

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu