10 oktober 2018 – Googla om du inte har koll

Man ska vara noga med ord när man skriver.
Och helst ha åtminstone ha koll på det ämne man skriver om.
Ibland gör det inget om man inte har det. Det blir bara roligt som när Länspostens krönikör efter valet skrev om Örebro län att ”I vissa kommuner är småpartier störst”.

Men nu återkommer samma politiska tänkare i en ny krönika och beskriver den svenska politiska historien så här; ”Sverige har varit enpartistat länge länge. Sedan bildades Alliansen som lyckades bryta denna enpartistat ett antal år”.
Då är det ju inte roligt längre utan, faktiskt, bara enfaldigt samt lögnaktigt från start till mål.

Verkligheten ser ju ut så här;
1932 blev Per-Albin Hansson (s) statsminister och satt till sommaren 1936 då den så kallade semesterregeringen under Bondeförbundets Pehrsson Bramstorp regerade till 28 september.
Då tog en koalition mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet över regeringsmakten men efterträddes 1939 av en samlingsregering som satt till andra världskrigets slut.

Efter andra världskriget hade vi en ny koalition mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet från 1951 till 1957 och sedan socialdemokratisk minoritetsregering fram till 1976 – med undantag av de två åren efter valet 1968 då S hade egen majoritet.

Efter 1976 har vi haft sex borgerliga regeringar och sex socialdemokratiska. De enda som haft majoritet är Fälldins två första och Reinfeldts första.

Så nej, Sverige har aldrig varit någon enpartistat. Kommer förhoppningsvis heller aldrig att bli det.
Och nej, Alliansen bröt inte enpartistaten och inte ens Socialdemokraternas långa regeringstid eftersom vi då redan haft fyra borgerliga regeringar sedan 1976 och innan Alliansen.

Det är näst intill oförskämt att kalla Sverige en enpartistat, förutom att det är lögnaktigt.
Det är ingen dum idé, som tips, att googla tre minuter på det ämne man ska skriva om ifall det nu är så att man har så dålig koll.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu