18 januari 2019 – Om det inte alls geniala i att supa

I SVT torsdag kväll ett kulturprogram.
På menyn i det denna utsändning en diskussion med två programledare och två inbjudna kulturprofiler, båda för säkerhets skull med mungiporna på tjugo i fyra för att vi ska veta att de är Seriösa och Väldigt Intellektuella.
Ämnet ännu en upprapning på temat konst, genialitet och alkohol och det obligatoriska bildsvepet från Hemingway till Bukowski.
”Hade all denna genialitet och allt detta skapande varit möjligt utan alkoholen? Vilket samband finns mellan alkoholen och skapandet?” är frågeställningarna.
De frågorna är lika idiotiska som alltid.
Alla som supit lite mer professionellt vet att det enda som händer med ens genialitet när man dricker à la stordrift är att man blir dum i huvudet.
Alla vet att tänker man stora tankar så är de ändå inte större än ”ska jag hämta en öl till eller ska jag gå och pissa först?”
Alla vet att när man dagen efter läser det man skrivit på fyllan är det klyschigt, patetiskt, självcentrerat och i största allmänhet ömkligt.
Frågan är alltså inte hur alkoholen gjort dessa författares skapande möjligt.
Frågan är vad de hade kunnat åstadkomma om de inte använt goda delar av sin kreativa tid till att istället supa skallen i bitar.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu