27 februari 2019 – Jag, Refaat och doktorshatten

i satte oss i bilen utanför Expressen på Gjörwellsgatan, jag och fotografen. Åkte ut till företaget, intervjuade den nye vd:n. Vinkeln var att han var Stockholms-börsens förste vd med invandrarbakgrund och eftersom han dessutom spelade, eller möjligen spelat, fotboll i division 4 kändes det ganska lättskrivet.
Vi pratade ett par timmar, vd:n berättade om sina tankar, idéer och ambitioner, sin bakgrund och sina studier, bokstaverade namnet på doktorsavhandlingen så det skulle bli rätt och sedan tog fotografen sina bilder på vd:n trixande med bollen i labbet.
Vi hade fotbollen med oss eftersom vi hade bestämt vinkeln i förväg och dagen därpå var text och bild i Expressen under rubriken ”Nu bollar han med miljoner”.
Det var 1984 och igår kväll såg jag rubriken igen när andra delen av Tom Alandhs dokumentär om Leif Silbergsky rullade i SVT.
För företaget vi besökte var Fermenta, vd:n var Refaat el Sayed och även om det inte är någon merit så får jag ju lov att erkänna att min artikel i Expressen var den första i svensk dagspress där den så icke existerande doktorsavhandling som så småningom skulle placera Refaat i fängelse och blåsa omkull såväl Fermenta som fusionen med Volvo nämndes.
Det finns olika sätt att skriva presshistoria.
Med facit i hand inser jag att ett alternativ hade varit att välja ett annat.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu