24 mars 2019 – Be inte om ursäkt, var stolt

Det fanns en tid då konservativa krafter bland mycket annat utmärkte sig för en förankring i historien – en tid långt före den hafs- och slafshöger som vi idag ser alltför mycket av.
I dagens SvD hittar vi ett bra exempel när ledarredaktionens Maria Ludvigsson kräver att ”S måste be om ursäkt!” med hänvisning till att Stefan Löfven i ett tal i Örebro velat understryka vikten av utbildning.

”Det var det socialdemokratiska partiet som redan under 1950- och 1960-talen…drev svensk skola mot avgrunden”.
Nej. Så var det inte.
Det var under de årtiondena som realexamen och studentexamen avskaffades och vi fick en sammanhållen grundskola, det var den tiden grunden lades för en gemensam gymnasieskola istället för ett elitläroverk lades och det var då universiteten omvandlades från att ha varit en tummelplats enbart för plånboksstinna överklassynglingar till att bli en möjlighet för unga män och kvinnor ur alla samhällsklasser.

Senare än så fick vi en flumskola där kunskaperna sattes åt sidan vilket var förödande för såväl skola som elever och nation – men den oerhörda demokratisering och modernisering av hela utbildningsväsendet som genomfördes under 1950- och 1960-talen ska Socialdemokraterna och andra som stod bakom den inte be om ursäkt för utan istället vara stolta över.

Och för Maria Ludvigsson finns säkert någon översiktlig historiekurs i det som återstår av det gemensamma utbildningsväsendet så att hon kan ha bättre på fötterna i nästa ledare.

https://www.svd.se/s-maste-be-om-ursakt

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu