30 mars 2019 – Om avsaknad av yrkesstolthet

Ingen skulle tycka att en snickare gjort ett bra jobb eftersom han faktiskt kommit ihåg att spika fast golvlister på tre av fyra väggar.
Ingen skulle heller tycka att ett vägjobb varit perfekt genomfört eftersom det var asfalt lagd nästan hela vägen och dessutom förstod man ju även utan asfalt var man skulle köra.
Förstås.
Vi förväntar oss att snickaren, busschauffören, vägarbetarna, sjuksköterskorna ska göra sitt jobb fullt och utan missar.
Missar de ändå tycker vi att vi har full rätt att påpeka det.
Det har vi också.
Men samma sak gäller även yrkesgruppen med Sveriges ömmaste tår, journalister.
Det är inte gnäll att påpeka för Svenska spel att på väggen bakom studiogästerna ska det inte, som idag, stå att Viktor Prodell är en ”brilljant värvning” eftersom ordet stavas briljant.
Det är så att säga en golvlist som saknas hos Svenska spel.
Än värre att i gårdagens DN, om Swedbank, i en analys författad av en ansedd ekonomisk reporter få läsa att det är ett frågetecken ”vad bankledningen visst om misstänkta konton i Baltikum”.
Där fattas i överförd bemärkelse åtminstone två golvlister.
Även för tio år sedan hade man visserligen hittat usel svenska hos slaskmedia men i Sveriges största morgontidning hade man inte dagligen kunnat hitta svårartade språkliga fel.
Hade journalister haft snickares förmåga att få fel påpekade för sig hade vi möjligen kunnat ha ett visst hopp.
Det finns ingen anledning att ha nu – men lik förbannat är det en underlighet att just journalister inte ska ha yrkesstolthet nog att kunna och förmå hantera sina verktyg korrekt men ändå bli så upprörda in i hjärteroten när man påpekar detta faktum.
Håhåjaja

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu