18 maj 2019 – Skål på er. I varje fall alla 48.

Eventet tar tre dagar, 1-3 november, och är endast öppet för 48 personer.
Platsen är hotellet Upper House i Göteborg.
Kostnaden? Ungefär 200 000 kr per person.

Det handlar om att få vara med och provsmaka 54 oöppnade (vad annars?) flaskor ur Ichiro´s Malt Card-serie från japanska Hanyu-destilleriet.
Samlingen motsvarar en komplett standardkortlek ålus två jokrar, samtliga flaskor har originaletiketter, signerade av Ichiro Akuto, sonson till destilleriets grundare.

När destilleriet stängde år 2000 plockade han åt sig 400 fat och av de bäst bevarade årgångarna buteljerade han sin spelkortssamling.
Nu hålls för andra gången en komplett provsmakning av serien men den första där alla flaskor öppnas specifikt för provningen.

Svenske whiskyentusiasten Pye Palm står bakom provsmakningen och tycker att det är roligt att ”få dela upplevelsen med andra whiskyentusiaster”.

Det är, konstaterar man glatt, världens dyraste whiskyprovning.
200 000 kr per provsmakare kostar kalaset i runda slängar och för det får var och en 1 centiliter ur var och en av de 54 flaskorna vilket alltså ger ett literpriser på whiskyn på 370 370 kr.

Och anledningen till att jag berättar detta för er är att om ni nu är oroliga över att pengarna börjar ta slut och att krisen är nära eller tycker det är tråkigt att alla på jorden så totalt grottar ned sig i klimathot och hot mot framtiden så kan det ju vara skönt att veta att riktigt så illa är det inte.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu