23 juli 2019 – Sex ord är för svårt för en kulturjournalist

När stjärnreportern Claas Relotius avslöjades som storfejkare och att han ljugit ihop alla sina stora reportage, skrev en av de självupptagna prettoskribenter som ofta fyller våra kultursidor – för att vi riktigt skulle förstå hur körd han var – att Relotius ”kommer aldrig mer att få skriva så mycket som ett sportreferat”.
Det har hen rätt i.
En Relotius skulle aldrig platsa på sportsidorna.
Den sportjournalist som påstod att en tennisdomare blåst av för offside, att en längdskidåkare blivit outfoulad eller att fotbollsmatchen gick till tiebreak skulle vara mer körd än någon Relotius någonsin varit.
På kultursidorna kan man däremot vara både bred, yvig, slapp i faktakollen och ha fel i grundläggande begrepp.
Där kan domar avfärdas utan att man läst dem, där kan skuldbördan avgöras framför datorn och där behöver man inte ens ha ordning på basfakta.
Tänker jag denna dag när man bland DN:s kulturnyheter läser om den person som anmält ASAP Rocky och själv delgivits misstanke om brott att ”nu läggs åtalet ned, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande”.
Nej.
Det gör det inte.
Åtal läggs nämligen inte ned.
Allra minst skulle någon åklagarmyndighet visa total brist på juridiska baskunskaper genom att påstå något sådant.
Polisen griper, åklagare anhåller, tingsrätt häktar. Förundersökning inleds och läggs ned eller genomförs. Åklagare beslutar sedan om hen ska väcka åtal eller ej.
Väcker åklagaren åtal tar tingsrätten ställning i skuldfrågan varefter dom avkunnas.
I fallet med den person som anmält ASAP Rocky handlar det alltså om att man valt att inte gå vidare med förundersökningen.
Sex ord att hålla reda på – griper, anhåller, häktar, förundersökning, åtal, dom.
Uppenbarligen sex för många.
Följaktligen avslutar DN också stilenligt med att skriva att ”beslut om åtal, omhäktning eller frikännande för ASAP Rocky och de två andra ur hans team ska fattas senast den 25 juli”.
Nej.
Inte det heller.
Däremot kan vi se fram emot att åklagaren beslutar att väcka åtal eller begära omhäktning. ”Frikänd” kan ASAP Rocky bara bli av tingsrätten.
Slutsats?
Kulturjournalister skulle aldrig platsa på sportsidorna.
Så slarvig med fakta kan man nämligen inte vara där.
Då blir man outfoulad direkt.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu