29 september 2019 – Greta, ja! Men allt runt omkring…

I Sverige har vi en lag som alla kallar Lex Sarah, efter undersköterskan Sarah Wägnert som slog larm om vanvård på ett vårdhem i Solna, och vi har Pomperipossa-debatten där Astrid Lindgren slog larm om hur de höga marginalskatterna kunde slå mot egenföretagare med ändrade regler som följd och en regering som gav Astrid Lindgren en ny djurskyddslag i ”80-årspresent”.
Utanför gränserna kan vi se en Mahatma Gandhis betydelse i att Indien fick sin frihet, hur Nelson Mandelas roll för att krossa apartheid i Sydafrika och ingen ifrågasätter väl Winston Churchills betydelse under andra världskriget.

För att nu rada upp bara några få exempel.
Personer och personligheter har alltså betydelse och kan, ibland, påverka skeenden även i stort eller i speciella sekvenser.
Ture Königson röstade mot folkpartiets linje i riksdagen och vi fick ATP, när svensk militär mördade fem arbetare i ett demonstrationståg i Ådalen 1931 fick trumpetaren Tore Alespong stopp på mördandet genom att blåsa eld upphör varpå militärerna slutade skjuta.

Och så vidare.
Människor, individer spelar alltså roll.
Ibland en stor roll.
Ett exempel idag är Greta Thunberg som – ingen är väl så dum att hen ifrågasätter det? – fått en oerhörd mängd människor engagerade i klimatfrågan.
Det är en fantastisk insats.
Jag är full av beundran inför hennes engagemang.
Hon har betytt oerhört mycket för att sätta klimatfrågorna på dagordningen för mängder av människor och fortsätter att göra det. För det gör jag vågen sju dagar i veckan.

Lika full av beundran är jag inte för allt runt omkring henne.
Vi kan lämna klickjagande kvällspress åt sidan för där är man förlorad – men när till vardags kommunalgrå nyhetsbyrån TT i sin morgon-PM sätter rubriken ”Greta Thunbergs kaxiga svar till Trump. Hon gav president Donald Trump onda ögat i New York” då har vi tappat allt seriöst i sammanhanget.

Eller när en framstående klimatforskare som amerikanen Michael E Mann skriver på Twitter:
”De är rädda för dig, Greta Thunberg. DE är rädda för DIG. Stå stark min vän. Vi behöver ditt fortsatta ledarskap”.

Då är vi inte kvar i den nödvändiga skräckfilm om klimathotet vi alla borde titta på.
Då har vi hamnat i en nyinspelning av ”Life of Brian”.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu