29 oktober 2019 – Nja, SvD, nu blev det fel igen

Många trodde väl att ett slags moderatrekord slogs när dåvarande partisekreterare (m) slog fast att Moderaternas föregångare i Högerpartiet varit med och genomfört allmän rösträtt.
Så var det ju inte. Tvärtom, faktiskt.
Men denna tisdag slår SvD:s ledarsida rekord i kategorin och ett sådant rekord att det lär klirra oavbrutet något dygn i samtliga glashus på norra halvklotet.
Man skriver om ”Moderaterna, det parti som sedan kalla krigets dagar har varit demokratins och de mänskliga rättigheternas vapendragare”.

Moderaterna?
Som var det enda riksdagsparti som var emot varje form av bojkott av apartheidregimen i Sydafrika.
Som gav Olof Palme en åthutning när han kallade fascistregimen i Spanien ”satans mördare” och varken ville ha sanktioner eller bojkotter fascistregimerna i Spanien och Portugal eller mot militärjuntan i Grekland.
Som försvarade USA:s militärkupp mot Chiles demokratiskt valda regering vilken gav landet en militärdiktatur.
Och så vidare.
Så nej.
Är det något Moderaterna inte varit så är det demokratins och de mänskliga rättigheternas vapendragare i någon högre utsträckning. Inte ens efter kalla kriget.

Men. Det finns naturligtvis undantag. För det SvD skriver om idag är ju inte de fascistiska diktaturer som Moderaterna krupit och varit mjukryggade inför.
Dagens ledartext i SvD handlar om Kuba, med sin som kommunistisk definierade regim, och det handelsavtal mellan EU och Kuba som ska godkännas även av Sveriges riksdag och som SvD nu vill att Moderaterna ska rösta nej till.

Sant är att Kuba är en ur alla aspekter obehaglig diktatur vars ledning bör bekämpas på alla sätt.
Men lika sant – för oss som inte av partipolitiska skäl är tvungna att vara enögda – är ju att det gäller även de diktaturer som haft eller har sin hemvist på höger- och fascistkanten.
Dessutom är vi kanske av byggnads- och kulturhistoriska skäl lite angelägna om de få glashus som eventuellt överlevt dagens utbrott från SvD…

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu