10 mars 2019 – Om moral och lag. Igen.

Om en av mina döttrar skulle skita i ett par lektioner för att demonstrera mot klimathotet och en av mina söner skulle skita i samma lektioner för att leta rätt på en langare med ett lager kokain tillgängligt skulle jag inte ha några problem med vilket ändamål jag skulle sympatisera med.
Jag skulle lika snabbt inse att båda just gjort sig skyldiga till ogiltig frånvaro eftersom vi har skolplikt i Sverige och om man då skiter i lektioner i grundskolan utan giltigt skäl så är det skolk, ogiltig frånvaro.
Nu har skolelever i Lund uttryckt vilja att delta i just en demonstration om klimatkrisen och Lunds rektorer har förklarat att det i så fall rör sig om ogiltig frånvaro vilket ger konsekvenser.
Därför hånas, förstås, dessa rektorer nu på DN:s kultursidor denna söndag med den ironiska slängen att ”Skall nu mänskligheten dö ut skall vi ändå göra det med ordning och reda!”
Det är fånigt.
För det är ju inte så att om vi har fiiina skäl så får vi göra vad vi vill och bryta mot de lagar vi känner för att strunta i.
Om vi gillar att klottra kan vi fylla vartenda block vi har och varenda egen vägg – men vi kan inte klottra på andras väggar ens om vi kallar det graffiti.
Även om vi inte gillar vapen kan vi inte bryta oss in hos privata företag och idka skadegörelse mot deras produkter.
Och även om vi tycker att det är trist att bo i förort kan vi inte uppmärksamma det genom att bränna upp grannens bil.
Det är lika självklart som att jag inte får köra 110 km/h inne i stan även om jag tycker att det funkar eller strunta i att betala skatt för att pengarna går till daghem som jag tycker väldigt illa om.
Och så vidare.
Det finns en skillnad mellan lag och moral och ska ett samhälle över huvud taget fungera så måste vi hålla oss till lagen – men naturligtvis arbeta för att ändra lagar vi tycker är korkade.
Lösningen i ett demokratiskt samhälle är aldrig att vi väljer att bara följa de lagar vi personligen tycker är okej och skiter i resten.
Den som ifrågasätter det resonemanget kan ju för övrigt fundera på hur tongångarna på till exempel DN:s kultursidor skulle ha varit om det handlat om att ge eleverna ledigt eller ej för att demonstrera för att slänga ut alla invandrare ur Sverige, exempelvis.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu