28 juli 2019 – Så enkelt. Och så svårt.
I SvD publicerar Lotta Lundberg ett långt reportage från gamla DDR där främlingsfientlighet och extremism fortsätter breda ut sig 30 år efter att man blev befriad från kommunistdiktatur.
I byn Vockerode träffar hon, bland andra, en herr Böttcher, pensionär som bodde här redan under den mörka DDR-tiden.
När muren föll 1989 lades kraftverket ned, 1 000 jobb försvann, 800 flyktingar placerades här i en stad med 75 procents arbetslöshet.
”De två krogarna är stängda, ungdomsgården riven, affären nerlagd, gatorna är tomma, överallt ruiner, överväxta hus och rader av tomma lägenheter med pangade fönster och gamla gardiner som fladdrar i den nykläckta våren”, skriver Lotta Lundgren.
I höstens val tros högerextrema och främlingsfientliga AFD, kusin med svenska Alternativ för Sverige och syssling till ”Sverigedemokraterna” bli största parti.
Herr Böttcher, som föder upp lamadjur som pensionär, berättar om när byn drabbades av översvämningar och hur det, faktiskt, förde människor samman.
– Det bästa som har hänt oss efter murens fall var paradoxalt nog översvämningarna, säger han i SvD.
– Då hälsade folk på varandra, alla hjälpte till, släpade sandsäckar och lagade mat. Det var en stor gemenskap. En fin tid. Nu har vi inte ens en fotbollsförening.
– Vad vi behöver är ett gemenskapsprojekt. Där vi lär känna varandra igen. Något som gör folk mindre rädda för framtiden – och för varandra.
Just det.
Att börja tala om framtiden. Och att göra saker tillsammans.
Så enkelt och så svårt kan en del av receptet vara för att slå tillbaka de mörka krafter som inte vill oss väl.