21 december 2018 – Därför drabbar antisemitismen oss alla

Ska vi försöka en gång till att hålla två tankar i huvudet samtidigt?
Okej. Så här;
jag växte upp i vänstern och i FNL-rörelsen, med Palestinainsamling och Vietnambulletin.
Det var rätt att bidra till att kasta USA ut ur Vietnam, det var och är rätt att kritisera Israel på ett antal punkter och det var och är rätt att hävda palestiniers lika berättigade krav på ett anständigt liv under rimliga villkor.

Det var då och det är idag rätt att kritisera Israel för dess förhållningssätt till sina arabiska medborgare, för landets agerande med ambitionen att spärra in alla palestinier bakom taggtrådsstängsel och dess ovilja att förhandla fram en kompromisslösning som alla kan leva med.
Precis som man kan kritisera delar av den palestinska rörelsen och i princip alla Israels grannländer för samma hatiskt destruktiva beteende.

Den kritiken är lika berättigad idag som tidigare och lika viktig som att slå vakt om Israels rätt till sin existens – eller att konstatera att de lagändringar som Israel gjort för att gradera medborgarna i rättigheter och skyldigheter bara återfinns i det slag av diktaturer som vi vill befria världen från.

Det är en sak.
En helt annan är när Simon Wiesenthal-centret slår fast att Karolinska sjukhusets hantering av förföljelsen av judiska läkare på sjukhuset är ett av världens  tio värsta antisemitiska händelser under 2018.
Då borde varje anständig svensk skämmas.

För den som inte tycker det räcker för att behöva skämmas kan man lägga till hot och trakasserier av judiska församlingar, förberedelser för attentat, de vid det här laget mångåriga trakasserier som drabbat judar i exempelvis Malmö.
Och precis som de främlingsfientliga krafter vi har fått många att släppa hämningarna i vardagsrasism har det i vissa muslimska kretsar blivit fritt fram att håna judar, skämta om judar i samma vardagsrasistiska mönster.

Detta är i alla avseenden och i alla sammanhang oacceptabelt – vilket varje demokrat och anständig människa borde reagera emot.
Islamofobin är en allvarlig form av rasism.
Det är antisemitismen också.
Islamofobin är ett hot mot demokratin.
Det är antisemitismen också.

Det är en obegriplig underlighet att det ska vara så svårt att se att alla förföljelser, allt hat, all fientlighet är något som ska fördömas oberoende av mot vem det riktas eller vem som står bakom det – eller att vem som än förföljs, hotas och trakasseras så drabbas vi alla.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu